2023 Yılı Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri Açıklandı: Göreli Yoksulluk Oranı ,9

2023 yılına ilişkin Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri açıklandı. Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması sonuçlarına göre, göreli yoksulluk oranı ,9 olarak belirlendi. Bu oran, bir önceki yıla göre 0,5 puanlık bir azalma gösterdi.

İstatistikler, hanehalkı tipine ve eğitim seviyesine göre yoksulluk oranlarını da açıkladı. Çekirdek aile bulunmayan birden fazla kişiden oluşan hanelerde yoksulluk oranı %8,0'e gerilerken, tek kişilik hanehalklarında %9,5'e yükseldi. Eğitim seviyesine göre ise yükseköğretim mezunlarının yoksulluk oranı %3,2 ile en düşük seviyede kaldı.

Maddi ve sosyal yoksunluk oranı %14,4 olarak belirlenirken, sürekli yoksulluk oranı %12,3 olarak hesaplandı. İstatistikler bölgelere göre değişiklik gösterirken, göreli yoksulluk oranının en düşük olduğu bölge TRC1 (Gaziantep, Adıyaman, Kilis) olarak belirlendi.

Yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında olanların oranı %31,0 olarak tespit edildi. Bu risk altındaki fertlerin yaş gruplarına göre dağılımı incelendiğinde, 0-17 yaş grubunun %39,7'sinin bu risk altında olduğu görüldü.

Konut ve çevre sorunları da istatistiklerde yer aldı. Özellikle konut izolasyonundan dolayı ısınma sorunu yaşayanların oranı %32,6 olarak belirlendi. Ayrıca, taksit ödemeleri veya borçları olanların oranı %58,0 olarak hesaplandı.

2023 yılına ilişkin Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri, ülke genelindeki sosyoekonomik durumu değerlendirmek adına önemli veriler sunuyor.

Bakmadan Geçme