Gençlik Eğitim Kurumları'ndan LGS Öncesi Öğrencilere Altın Değerinde Öneriler

Liselere Geçiş Sınavı'na (LGS) sayılı günler kala, öğrencilerin yıl boyunca sürdürdükleri hazırlıklarının son aşamalarında dikkat etmeleri gereken hususlar büyük önem taşıyor. Gençlik Eğitim Kurumları, sınav öncesinde ve sınav esnasında yapılması gerekenler hakkında öğrencilere yardımcı olacak önemli önerileri derledi.

Gençlik Eğitim Kurumları, öğrencilerin sınava yaklaştıkça soru çözümlerine branş denemesi, sayısal ve sözel oturum denemesi ya da genel deneme sınavları şeklinde devam etmelerini öneriyor. Artık soru sayısından ziyade gerçekleştirilen denemeler ve bu denemelerden sonra yapılan analizlerin önem kazandığını belirten kurum, tekrarların kısa, hızlı ve anahtar kelimelerle gerçekleştirilmesini tavsiye ediyor. Bilinmeyen konular yerine eksik konulara odaklanmanın, netlerin artmasına ve zamandan tasarruf edilmesine yardımcı olacağını vurguluyor.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yayımlanan soruların mutlaka gözden geçirilmesi gerektiğine dikkat çeken Gençlik Eğitim Kurumları, bu soruların LGS'de öğrencilerden ne istendiği konusunda fikir verebileceğini ve öğrencileri rahatlatabileceğini ifade ediyor. Zaman azaldıkça sınav kaygılarının artmasının normal olduğunu belirten kurum, sınavın daha önce girilen deneme sınavları gibi olduğunu düşünmenin kaygıyı azaltacağını ve süreç odaklı yaklaşmanın da öğrencileri rahatlatacağını belirtiyor.

Motivasyonun, öğrencinin başarısını ileriye taşıyan en önemli unsur olduğunu belirten Gençlik Eğitim Kurumları, istikrarlı çalışma ve yüksek motivasyonun kaygıyı yönetmede etkili olduğunu vurguluyor. Olumsuz söylemlerden uzak durmanın ve kendine olan inancı yüksek tutmanın sınava son günlerde daha da önemli olduğunu belirten kurum, beslenme ve uyku gibi rutinlerin devam ettirilmesini ve keskin değişikliklerden kaçınılmasını tavsiye ediyor. Ayrıca, fiziksel aktivitelerde dikkatli olunması veya geçici olarak ara verilmesi gerektiğini belirtiyor.

Bu yıl, öğrencilerin okulları dışında bir sınav merkezinde sınava gireceklerini hatırlatan Gençlik Eğitim Kurumları, sınav günü bu merkezlere ulaşmada sıkıntı yaşamamak adına sınav giriş belgelerinde belirtilen merkezlerin önceden ziyaret edilmesi gerektiğini belirtiyor. Sınav anında dikkatin dağıldığını hisseden öğrencilerin 20-30 saniyelik nefes ve gevşeme egzersizleri yaparak dikkatlerini toparlayabileceklerini ifade ediyor.

Sınav sırasında, daha önceki deneme sınavlarında geliştirilen stratejilerle ilerlemenin önemine değinen Gençlik Eğitim Kurumları, ders sıralamaları ve optiğe işaretleme aralıkları gibi alışkanlıkların korunmasını öneriyor. Soruları özenli okumak, paragraflarda önce soru kökünü okumak, uzun sorulardan kaçınmamak ve altı çizili ifadelere dikkat etmek, yapılamayan sorularda vakit kaybetmeden bir sonraki soruya geçmek ve sayısal derslerde işlemleri basamak basamak yazarak ilerlemenin sınavda başarıyı artıracağını vurguluyor.

Gençlik Eğitim Kurumları son olarak sınavın sadece bir değerlendirme ölçütü olduğunu ve gerçek yeteneklerinizi tam olarak yansıtamayabileceğini hatırlatıyor. Sınavdan sonra ne olursa olsun, öğrencilerle gurur duyacaklarını belirten kurum, öğrencilere kendilerine güvenmelerini ve sınavda en iyi performanslarını sergilemelerini tavsiye ediyor.

Bakmadan Geçme