Kadın muhtar sayısı iki kat arttı
Türkiye'de, 31 Mart yerel seçimlerinde kadın muhtar sayısındaki artış yüzde 100'e dayandı. EŞİK Gönüllüsü Ağaoğlu, 'Seçmenlerin kadın muhtarlara oy vermesini Türkiye kadın hareketinin uzun soluklu çalışmalarına bağlıyorum' dedi.
Türkiye'de, 31 Mart yerel seçimlerinde kadınlar yerel yönetimde ciddi biçimde kazanım elde etti. 30 milyona yakın kadın seçmenin bulunduğu Türkiye'de, yerel seçimlerinde kadın muhtar sayısındaki artış yüzde 100'e dayandı. Daha önce 1134 olan kadın muhtar sayısı, bu seçimle birlikte 2 bin 150'ye yükseldi.
Eşitlik İçin Kadın Platformu Gönüllüsü ve Edirne Kadın Merkezi Dayanışma Derneği Başkanı Şahide Ağaoğlu, son seçimde kadın muhtar sayısındaki artışın nedenlerini Elips Haber'den Nur Kaplan'a anlattı. Kadınların karar mekanizmalarında çok az rol aldığını belirten Ağaoğlu, Türkiye kadın hareketinin yerel seçimlerde muhtarlık çalışmalarına ağırlık verdiğini ifade etti. “Kadın hareketinin güçlendiği, sesinin olduğu her yerde kadın adaylar çıkmaya başladı” diyen Ağaoğlu, “Cumhuriyet tarihinde yüzde 2 oranını geçmeyen kadın muhtar sayısı bu seçimde iki katını geçti ve yüzde 5'lere yakın oldu. Her yerde kadın adayların olması ve seçilmeleri hepimiz açısından çok sevindirici” ifadelerini kullandı.
“Kadınların çalışmaları muhtarlık seçimlerini şekillendirdi”
Seçmenlerin kadın muhtarlara oy vermesini Türkiye kadın hareketinin uzun soluklu çalışmalarına bağladığını ifade eden Ağaoğlu, kadınların parti çalışmalarını da ciddi biçimde etkilediğini ifade etti. Ağaoğlu, “Siyasi partiler daha önce muhtarlık çalışmasını sadece kendi partisinden olan kişiler kazanabilir sanıyordu. Kadın hareketi, bağımsız şekilde bireysel olarak başvurulduğunda da seçimlerin kazanılacağını gösterdi. Kadınların çalışmaları, muhtarlık seçimlerini şekillendirdi” dedi.
“Mahallelerde kadın danışma merkezleri gibi çalışılacak”
Kadın muhtarların yapmak istedikleri projelerin öneminden bahseden Ağaoğlu, “Kadınların yaşam alanlarında yapmayı hedefledikleri şeyler bugüne kadar hiçbir erkek muhtarın aklına gelmemiştir” diyerek şunları söyledi: “Kadınlar sokaklarındaki sorunları çok iyi bilir. Kırık bir yolun çocuklara vereceği hasarı bilir. Bunun düzeltilmesi için çabalar. Her bir kadın muhtar, mahallesinde bir kadın danışma merkezi gibi çalışacağını, kadınlarla birebir iletişim kuracağını, kadınların sorunları ve ihtiyaçlarıyla çok kolay şekilde buluşabileceğini biliyor. Mahalleli kadınlar şiddete maruz kaldıklarında başvurusu mekanizmasının evinin yakınında olacağını hissedecek. Kadın muhtarlardan, dayanışmayla yan yana durmayı hedeflediklerini ve bunların önünü açmak için çabalayacaklarını duyuyoruz.”
kaynak: elips haber