Prof. Dr. Erhan Afyoncu'dan, Taş Bina'da 'Kızıl Elma' Söyleşisi
Konya Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla, Prof. Dr. Erhan Afyoncu tarafından 'Kızılelma' söyleşisi yapıldı.
Konya Büyükşehir Belediyesince yapılan “Öncü Bir Fotoğrafçı Medine Müdâfii Fahreddin Paşa Hatıralar Sergisi kapsamında Prof. Dr. Erhan Afyoncu tarafından “Kızılelma” söyleşisi gerçekleştirildi. Büyükşehir Taş Bina Kültür Sanat'ta yapılan bu söyleşiye Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay da katılım sağladı.
Konuşmasına, Kızılelma'dan bahsederek başlayan Prof. Dr. Afyoncu, “Türk büyüklüğünün ilahi bir gayenin timsali olan Kızılelma, Türk'ün dünyada var olma ve dünyaya yön vermesinin adıdır. Kızılelma dünya hakim olmanın sembolüdür. Bu ülkü terk edildiği zaman Türk milleti ölmeye başlamıştır” dedi.
KIZILELMA HUNLAR VE GÖKTÜRKLER'DEN İTİBAREN VARDIR
Kızıl ve elma metaforunun amacının ne olduğunu anlatan Afyoncu konuşmasına şöyle devam etti:
"Kızıl ve elma metaforu niye kullanılıyor? Tarih boyunca hakimiyeti sembolize eden muhtelif alametler var. Bunlardan biri de altın küredir. Bu hem doğuda hem batıda karşımıza çıkar. Padişah minyatürlerinde vardır. Divan-ı Hümayun'da altın bir küre sarkıtılarak dünyanın hakimiyeti nitelendirilir. Türk hakimiyetinde elma bir meyve olmaktan ziyade hükümranlık alameti olarak telakki ediliyordu, bu yüzden hakimiyetin sembolüydü. Kızıl, bugün bildiğimiz manadaki kırmızımsı renk değildir, daha ziyade Türk Cumhuriyetleri altın sarısına kızıl adını veriyorlar. Yani ‘golden apple' olarak eski çağdan beri bütün dünyada kullanılır. Aslında altın top dedikleri Kızılelma'dır. Kızılelma Hunlar ve Göktürkler'den itibaren bütün Türk devletlerinde görülmüştür.”